Nenad Kraljevski (©ARKUS liga)
Nenad Kraljevski (©ARKUS liga)

Kraljevski: Idemo na titulu, u Evropi što dalje da doguramo, da promovišemo srpski rukomet

Vreme čitanja: 5min | sub. 10.09.22. | 09:06

Dinamo iz Pančeva danas (16.00) počinje sezonu gostovanjem u Litvaniji protiv Dragunasa Klaipede u prvom meču prvog kola Evrokupa

Vojvodina je suvereni vladar u srpskom rukometu u poslednjih devet godina. Ove sezone, imaće Lale jače konkurente. Metaloplastika sa Vladanom Matićem na kormilu je osvajanjem Superkupa Srbije u petak u Loznici, upravo pobedom sa 29:28 protiv Novosađana, istakla kandidaturu za krunu.

Dinamo iz Pančeva je još jedan konkurent za titulu. Ekipa iz Banata je odradila odličan prelazni rok, pojačala se iskusnim igračima koji bi trebalo da bude podršku mladima, starosedeocima koji su prošle godine bio četvrti u Superligi i izborili izlazak u Evropu.

Izabrane vesti

Redove Pančevaca pojačali su iskusni golmanski tandem Obrad Ivezić i Nemanja Marjanović, levi bek Duško Čelica, levo krilo Stefan Sunajko, mađarsko desno krilo, pojačanje iz Vesprema, Boris Dernjej. Uz prošlogodšnje nosioce igre, Danila Radovića, Milana Golubovića, Miloša Kostadinovića, Marka Perovića, mlade snage Nikolu Stamenkovića i Veljka Čabrila, trebalo bi to da bude tim kadar da se umeša u borbu za titulu sa Novosađanima i Šapčanima.

Subota, 20.30: (2,00) Lemgo (8,00) Melsungen (2,10)

Drugu sezonu na klupi Dinama sedeće iskusni stručnjak Nenad Kraljevski. Zna kako se osvajaju trofeji. Pre 14 godina, na početku trenerske karijere, vodio je Crvenu zvezdu do titulu u ekipi u kojoj su bili proslavljeni srpski rukometaši Nenad Peruničić i Nenad Maksić. Kasnije ga je put vodio u Makedoniji. Pre dolaska u Pančevo prošle godine, osvojio je duplu krunu sa ženskom ekipom Kumanovo, a pre toga je imao još jedan osvojeni Kup Makedonije.

Četvrtim mesto u plej-ofu Superlige Srbije izboreno je učešće u trećerangiranom takmičenju na Starom kontinentu, Evrokupu. Avantura kreće danas (16.00) iz Litvanije. Protivnik Pančevcima je Dragunas Klaipeda, rival koji ne bi trebalo da bude nepremostiva prepreka.

Imaćemo teško putovanje. Preko Kopenhagena stigli smo do Litvanije. Međunarodne utakmice dobro će doći našoj ekipi da stiče iskustvo. To nam nedostaje, pogotovo mlađim igračima, kadetskim i juniorskim reprezentativcima. Cilj je da promovišemo srpski rukomet, da doguramo što dalje moguće. Igranje Evrope zahteva velika finansijske izdatke, ali ako želimo napred, moramo da se pokažemo i u međunarodnom takmičenju“, rekao je Kraljevski za Mozzart Sport.

Koliko poznajete Klaipede?

Nemamo mnogo podataka. Pratili smo ih u Baltičkoj ligi. Znamo da su tokom leta podmladili ekipu, vidim po godinama igrača da ima dosta mlađih. Naš rival ima četvoricu, petoricu reprezentativaca Litvanije, tu su i dvojica Ukrajinaca. Velika prednost je što ćemo revanš igrati u Pančevu. Fali nam međunarodnog iskustva, ali verujem da ćemo proći prvu prepreku. Ukoliko to ostvarimo čeka nas italijanski Konversano u drugoj rundu. Mislim da je on ozbiljniji rival od Litvanaca, ali prvo da prođemo prvog rivala, pa ćemo onda da razmišljamo o sledećem“.

Dinamo će danas debitovati u sezoni. Iza Pančevaca je jednoipomesečni rad. Kako ste zadovoljni pripremama?

Mislim da je ekipa fizički spremna. Raduje me da nismo imali povrede, što je retkost kada je u pitanju pripremni period. Imali smo nekoliko bolesnih igrača. Danilo Radović je pauzirao, van stroja je bio i Stefan Sunajko. Pripremni turnir u Beogradu, osvajanje Memorijala 'Vuk Roganović', bile su nam odlične provere“.

Ovog leta ste se odlučili da dovedete iskusne igrače?

Mislim da će nam golmani Ivezić i Marjanović biti prevaga. Odlično se dopunjuju i verujem da smo napravili odličan potez. Odlaskom Ostojića u Kuvajt izgubli smo odličnog defanzivca. Čelica bi trebalo da bude stub odbrane, da nam pomogne i u napadu. Sunajko i Dernjej pojačaće konkurenciju na krilnim pozicijama. Čabrilo je dobio dosta prostora, sada je u Beogradu proglašen za najboljeg igrača turnira. Danilo Radović je dobrim igrama u prvom delu prošle sezone izborio ulazak u reprezentaciju, bio je u Segedinu na Evropskom prvenstvu. Očekujem da će napredovati, da može da rešava utakmice kada je gusto. Milan Golubović ima potencijal, pokazao je da može da nam bude oslonac tima, sa pivotmenom Urošem Pavlovićem je osvojio ovog leta bronzu na Mediteranskim igrama. Tu je i Marko Perović koji je bio jedna od najboljih strelaca prošle sezone. Iskustvo Miše Kostadinovića mnogo nam znači, osvajao je trofeje sa Partizanom, bio i reprezentativac. Očekujem i napredak juniorskog reprezentativca Nikole Stemenkovića. Aleksa Milošević odlično radi... Zadovoljan sam timom, videćemo da li u narednom periodu možemo da se pojačamo sa još nekim igračem. Verujem da ćemo tokom sezone da se uigramo i napredujemo“.

Može li Dinamo do titule u Srbiji?

Vidim da nam svi stavljaju rame uz rame sa Vojvodinom. Ne krijemo, želimo do titule, da ispišemo istoriju kluba. Voša ostaje favorit. I mene kao trenera ne zanima borba za 10. mesto, već za vrh. Neće biti lako. Tu je i Metaloplastika koja nije mnogo menjala tim. Dolaskom Vladana Matića je mnogo dobila. Vidim da je i Zvezda ozbiljna, sviđa mi se kako igra Partizan, mlada ekipa, sa odličnom bekovima. Radnički iz Kragujevca takođe nije mnogo menjao igrače, stigao je novi trener Žikica Milosavljević. Ne treba zaboraviti ni Jugović, Dubočica je uvek nezgodna, pogotovo kod kuće. Obilić je dobar, pa očekujem zanimljivo prvenstvo. Idemo korak po korak želimo prvo da izborimo plej-of. Prošle sezone smo mogli i više od četvrtog mesta. Neke utakmice smo nesrećno gubili u finišima, falilo nam je iskustvo i rutina. Sada mislim da smo dobili to, da smo mnogo jači nego prošle sezone“, zaključio je Kraljevski.

Osim Pančevaca danas (17.00) na parket izlazi i Radnički iz Kragujevca. Rival je češka Dukla. Tim iz Šumadije je ostao bez trenera Đorđa Teodorovića koji je prošle sezone naparavio veliki uspeh, treće mesto. Početkom juna je stigao Veselin Vuković, ali je on zbog privatnih problema morao da napusti kormilo. Kragujevčane je preuzeo Žikica Milosavljević, prošle sezone trener Crvene zvezde, pomoćnik selektora Tonija Đerone u stručnom štabu Orlova.

Ulazimo u takmičarski deo sezone, fizički smo dobro pripremljeni sa jasno definisanim sistemom igre. Dukla je ozbiljan klub, ozbiljna ekipa i siguran sam da ćemo biti na teškom ispitu u Pragu”, rekao je Milosavljević.

On je rekao da je mala prednost Radničkog to što će revanš igrati na domaćem parketu.

Ono što nam predstavlja mali hendikep je nedostatak iskustva igranja međunarodnih utakmica, osim za par igrača. Privilegija je nastupati u evropskim duelima i ne sumnjam da će moji igrači dati maksimum u želji da ostvare što bolji rezultat”, istakao je trener Radničkog pred put u Češku.

Revanš duel će biti odigran 17. septembra u Kragujevcu od 19 časova.

--------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

EVROKUP – 1. KOLO (PRVE UTAKMICE)

Subota

16.00: Dragunas Klaipeda – Dinamo Pančevo

17.00: Dukla – Radnički Kragujevac

18.00: Beršem – Huri Ao

18.00: Diomidis – Fajvers

18.00: Vestmaneja – Holon

18.00: Kastrioti – Gračanica

18.00: Zubi – Izmir

19.00: Linc – Izviđač

19.30: Sasari – Briksen



tagovi

RK Radnički KragujevacRK Dinamo PančevoARKUS ligaNenad Kraljevski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara